Home Over deze site Lid worden Inhouds opgave Evenementen Gastenboek
  Historische Vereniging Westzaan


 - Open Monumentendag

 - Lid worden

 - Monumentenroute

 - Foto-expositie Blauwselfabriek

 - Wapen van Westzaan

 - Westzaanse Winter Fair

 - Archief voorjaaruitjes

 - Lezingen

 - Landjeskaart

 - Schijndeuren Grote Kerk

 - QR Kerkbuurt 1 Westzaan

 - QR Kerkbuurt 3 Westzaan

 - QR Kerkbuurt 11 Westzaan

 - QR Kerkbuurt 15-17 Westzaan

 - QR Kerkbuurt 19 Westzaan

 - QR Kerkbuurt 25 Westzaan

 - QR Kerkbuurt 26 Westzaan

 - QR Kerkbuurt 30-30A Westzaan

 - QR Kerkbuurt 32-34 Westzaan

 - QR Kerkbuurt 35 Westzaan

 - QR Kerkbuurt 37 Westzaan

 - QR Kerkbuurt 41 Westzaan

 - QR Nieuws  Terug

 Aan de bewoner van Westzaan,


De woonomgeving is de laatste jaren een steeds belangrijker factor geworden in de beleving van het woongenot. Natuurlijk is woongenot heel persoonlijk en wordt de woonomgeving door iedereen weer anders beleefd. Toch hoor je Westzaners opmerkelijk weinig klagen over hun woonomgeving. Misschien komt dat omdat ons mooie dorp door groene weilanden is omgeven en omdat je op tal van plaatsen een schitterend uitzicht hebt. Maar waarschijnlijk komt het ook omdat Westzaan een rustieke aanblik biedt, vertrouwd zoals vroeger.

Dat willen de meesten van ons graag zo houden. Gelukkig staan er veel beschermde monumenten in Westzaan en heeft het noordelijk deel van ons dorp zelfs de status van ‘beschermd dorpsgezicht’. Maar lang niet alle mooie bouwwerken genieten deze bescherming. Tot op de dag van vandaag verdwijnen er stilletjes waardevolle elementen in Westzaan, die deel uitmaken van onze vertrouwde omgeving en maken dat we er ons thuis voelen. De Historische Vereniging Westzaan vecht voor het behoud van ons vertrouwde dorpsgezicht en voor alle elementen waar dat uit bestaat. Bovendien maakt de vereniging de bewoners bewust van al het moois in ons dorp en leert de mensen anders kijken naar de kleine en grote monumentale panden, zodat zij hun woonomgeving nóg meer gaan waarderen.

De Historische Vereniging Westzaan organiseert bovendien interessante lezingen over de geschiedenis van de Zaanstreek en excursies naar andere mooie dorpen en steden. Kortom de vereniging is actief en kan gelukkig bogen op de steun van een behoorlijk aantal leden. Maar eigenlijk zou elke inwoner van ons dorp lid moeten zijn van de Historische Vereniging Westzaan. Dan staat de vereniging nog sterker als zij aanklopt bij de gemeente of de plaatselijke politiek om te behouden wat wij waardevol vinden. Bovendien kunnen er dan nog meer interessante activiteiten worden georganiseerd.
Doe ons en uzelf daarom een plezier en wordt lid van de Historische vereniging Westzaan. Voor slechts tien euro per jaar 
geniet u nog meer van mooi Westzaan!  Mail uw naam en adres naar daniellekoopman@upcmail.nl

Heeft u archiefmateriaal of documentatie over Westzaan?
U kunt informatie zowel schenken als in bruikleen geven.

Bestuursleden bij de Historische Vereniging Westzaan:
Voorzitter: Ingrid Jahn
Secretaris: Daniëlle Koopman
Penningmeester: Alex van der Hoeden

De pagina van de Historische Vereniging is voor het laatst bijgewerkt in maart 2017